Smulbos Malden

Smulbos Malden (Boomfeestdag 2017)

 

Samen met gemeente Heumen heeft stichting NL Bloeit! op 22 maart - op de Nationale Boomfeestdag - een smulbos aanlegd met inheemse bomen, struiken en wilde planten. Een prachtige verfraaiing van een nu leeg grasland. Het perceel ligt aan de rand van Nijmegen en jaarlijks lopen hier ook de 4DAAGSE wandelaars langs. Er zijn 300 inheemse bomen en struiken geplant, met dank aan stichting Heg en Landschap in het kader van boomplantprogramma Fondation Yves Rocher.

Dit gebeurde samen met zo'n 60 kinderen van basisschool De Komeet, het IVN, studenten van Helicon, wethouder

Henk van den Berg en gedeputeerde Jan Jacob van Dijk (provincie Gelderland).

 

Voor het smulbos worden alleen vruchtdragende inheemse soorten zoals wilde kers, wilde appel, aalbes, lijsterbes, gewone vlier, Gelderse roos, hazelaar, beklierde heggenroos en egelantier gebruikt. Dit past perfect bij de missie van NL Bloeit! en met 300 bomen en struiken kan je echt een toename van de biodiversiteit verwachten. De inheemse soorten zijn zowel interessant voor mensen als voor de fauna (voedsel: bloesem, nectar, stuifmeel, vruchten en noten). Deze soorten die in Nederland nu van nature voorkomen, hebben zich kunnen handhaven en verder verspreiden omdat zij zich optimaal aan de hier heersende klimatologische omstandigheden hebben aangepast. Op de pagina 'Bomen en struiken van hier' is meer informatie te lezen over de speciale betekenis van deze inheemse soorten.

 

Opname CO2 & CO2 compensatie

Belangrijke bronnen van te veel CO2 in onze lucht (broeikaseffect) zijn auto's, bedrijfswagens en vrachtwagens. Vooral in steden en dorpen. Hiervoor is een 'natuurlijke' oplossing, ter compensatie van ons gedrag cq. vervuiling. Bomen, struiken en groene planten zijn onze natuurlijke partners bij het absorberen van CO2 uit de lucht (atmosfeer). Bomen, struiken en groene planten hebben namelijk koolstofdioxide (CO2) voor fotosynthese nodig. Bomen en struiken nemen de CO2 op uit de lucht en zetten dit om in zuurstof. Een gemiddelde boom kan in een jaar ongeveer 20 kg CO2-uitstoot op nemen (compenseren) in haar biomassa. Een volwassen boom heeft na 50 jaar tijd zo’n ton CO2 uit de lucht gehaald. Of, op kleinere tijdschaal: laat 50 bomen een jaar groeien en ze nemen samen één ton CO2 op.

Bomen en struiken van hier - Henny Ketelaar
logo gemeente Heumen
Stichting NL Bloeit!
IVN Nijmegen
Klankentapper - PlantenSpeler
Boomfeestdag gemeente Heumen 2017
NL Bloeit! smulbos voedselbos Boomfeestdag Heumen Malden 2017
NL Bloeit! smulbos voedselbos Boomfeestdag Heumen Malden 2017
NL Bloeit! smulbos voedselbos Boomfeestdag Heumen Malden 2017
NL Bloeit!  jonge aanplant 300 inheemse bomen en struiken smulbos Malden 1 april 2017
NL Bloeit!  jonge aanplant 300 inheemse bomen en struiken smulbos Malden 1 mei 2017
Smulbos gemeente Heumen NL Bloeit! IVN Helicon De Komeet Malden
Smulbos gemeente Heumen NL Bloeit! IVN Helicon De Komeet Malden

© NL Bloeit! ~ een dynamische werkplaats voor het samen investeren in een duurzame en veerkrachtige leefomgeving voor flora, fauna en mensen