Radboud Duurzaam

Nijmegen bloeit! ~ Radboud Duurzaam

 

Gemeente Nijmegen mag zich in 2018 Green Capital van Europa noemen, want Nijmegen bloeit! Ook op het campusterrein van het Radboud komen meer wilde bloemen, dankzij een samenwerking tussen de Radboud Universiteit, het RadboudUMC, de gemeente Nijmegen, NL Bloeit! en de Bee-Foundation (in 2016 koos een aantal medewerkers van RadboudUMC meters bijenoase als kerstgeschenk). Samen is ruim 1.000 m2 middenberm (Heyendaalseweg) ingezaaid met een speciaalmengsel van wilde bloemenzaden die in het voorjaar van 2018 gaan bloeien. Dat gebeurde op 19 oktober, dezelfde dag dat de Radboud Universiteit groots in het nieuws was vanwege een publicatie. In 27 jaar is de hoeveelheid insecten met meer dan 75% afgenomen, blijkt uit Duits-Nederlands onderzoek. Dramatisch voor ons allemaal.

Wist je dat wereldwijd de teruggang in biodiversiteit 30% is? In de EU is dat maar liefst 60% en in Nederland is de achteruitgang van het aantal soorten planten en dieren zelfs meer dan 80%! Het goede nieuws is dat steeds meer mensen bloemen mooi en ook belangrijk vinden, omdat veel insecten voor hun voortbestaan afhankelijk zijn van inheemse planten. Bloemrijke bermen en bloemenweides met gevarieerde en aantrekkelijke kruidachtigen zijn dan ook uitermate geschikt om de sier- en belevingswaarde van onze leefomgeving te vergroten. Zo verrijken we de basis van ons land-ecosysteem; instandhouding en stimulering van bodemkwaliteit en van planten van oorspronkelijk inheemse herkomst. Het initiatief sluit ook aan bij ‘Wij zijn Groen, Gezond en in Beweging Nijmegen’ . In de middenberm zijn ook prachtig insectenhotels geplaatst die door kinderen zijn gemaakt (onderdeel van de Green Capital Challenges 2018!)

Samen met medewerkers van het radboud is de middenberm ingezaaid met zaden van inheemse flora
Radboud middenberm Heyendaalseweg
Wilde bloemenzaden Radboud
Radboud middenberm Heyendaalseweg
Kiemplantjes middenberm Heyendaalseweg Nijmegen Radboud
Bloemrijke middenberm Radboud 23 mei 2018
Bloemrijke middenberm Radboud 23 mei 2018
Bloemrijke middenberm Radboud 23 mei 2018
Instagram NL Bloeit!

© NL Bloeit! is een dynamische werkplaats voor het samen investeren in een duurzame en veerkrachtige leefomgeving voor flora, fauna en mensen