Grave bloeit!

St. DE 4DAAGSE ontvangt onderscheiding bloemrijke dijk Grave


Peter Glas, watergraaf van waterschap De Dommel, vroeg als voorzitter van de Unie van Waterschappen, aandacht voor de dijken in Nederland. Deze moeten sterker en bloemrijker worden. Met de onderscheiding Pro Flora et Securitate riep Glas de waterschappen en Rijkswaterstaat op om organisaties te nomineren voor deze onderscheiding. Waterschap Aa en Maas heeft Stichting DE 4DAAGSE voorgedragen en op 27 juni 2016 is met trots de onderscheiding uitgereikt. Voorzitter Johan Willemstein mocht de prijs in ontvangst nemen voor de bloemrijke berm langs de Koninginnedijk te Grave.


Het inzaaien van bloemrijke bermen en dijken op diverse Vierdaagseroutes is een belangrijk duurzaamheidsproject van stichting DE 4DAAGSE. “De grondeigenaren werkten graag mee aan dit project”, weet Gerard Beelen. “Zo hebben we meer dan 5.000m2 op de routes van de Dag van Wijchen en de Dag van Cuijk fleuriger kunnen maken.”


Samen met Arjan Vernhout van V-Consult heeft Stichting DE 4DAAGSE een prachtige bloemrijke berm aangelegd langs de Koninginnedijk in Grave. De berm langs de Koniginnedijk is ingezaaid met een veelheid aan wilde planten, die in volle bloei

een duurzame en nectarrijke leefomgeving bieden aan vlinders, bijen en hommels en een kleurrijk beeld aan wandelaars.

Naast het prachtige landschapsbeeld draagt de bloemrijke dijk ook bij aan de veiligheid van de dijk. De bloemen zorgen voor een gevarieerde doorworteling en daarmee een betere erosiebestendigheid en geslotenheid van de dijk. Eigenlijk is het heel simpel: we hebben nu niet alleen een mooiere dijk door de bloemen, maar ook een dijk die nog sterker en veiliger is geworden. Om de natuur een extra handje te helpen is vandaag ook een insectenhotel geopend bij de bloemrijke berm.

Koninginnedijk Grave
Gerard Beelen, Peter Glas,  William de Kleijn, Johan Willemsteijn en Arjan Vernhout
Koninginnedijk Grave
logo 100ste 4DAAGSE
logo Waterschap Aa en Maas, Pro Flora et Securitate 2016