Goffertpark
1000 m2 bloemenweide Goffertpark
 Harriët Tiemens (GroenLinks) maakt prijswinnaars bekend in Goffertpark
Hazannekamp juli 2016
Nijmegen European Green Capital 2018
Bloemenweide met veel nectarrijke bloemen voor hommels
Programma Groen Verbindt gemeente Nijmegen
Gemeente Nijmegen ~ Nijmegen bloeit!
4,5 kilogram wilde bloemenzaden voor 2.000 m2 bloemenweide Goffertpark
10.000 biologische boerenkrokussen Ruby Giant voor bloemenweides Goffertpark

Nijmegen bloeit! ~ Kleurrijk Goffertpark

Bloemenweides


Gemeente Nijmegen mag zich in 2018 Green Capital van Europa noemen, want Nijmegen bloeit! Op dit moment worden er twee bloemenweides in het Goffertpark, nabij de Bijenstal aangelegd. Erg belangrijk, want we zijn allemaal afhankelijk van groene planten en bacteriën, aangezien zij - in combinatie met de bodem - de basis van ons land-ecosysteem vormen!

Ze zijn dan ook een van de belangrijkste bronnen van ons bestaan, maar ook die van bijen, hommels en vlinders.

Door de teruglopende biodiversiteit is er steeds minder stuifmeel en nectar voor deze belangrijke dieren beschikbaar.

Dankzij de twee nieuwe bloemenweides brengen we daar verandering in. Door het ontwerp van de bloemenweide en de insectenhotels wordt de natuurbeleving cq. natuurervaring versterkt. Zestig kinderen van basisschool NSV2 hebben maar liefst 10.000 biologische boerenkrokussen geplant.

Nijmegen bloeit! ~ Kleurrijk Goffertpark

Bloemrijke bosranden


Gemeente Nijmegen heeft naast de twee nieuwe bloemenweides het initiatief genomen om nog eens 4.000 m2 van het Goffertpark om te vormen naar bloemrijke bosranden. Samen met kinderen van basisschool De Hazesprong en medewerkers van De Driestroom, Kinderboerderij De Goffert, NL Bloeit! zijn bijna 75.000 bloembollen met de hand geplant. Een hele leuke klus en met veel hulp is dat goed te doen! We kunnen dankzij alle hulp de komende jaren ieder voorjaar genieten van de bloeiende bollen (februari t/m mei). Dit is voor de bezoekers van het Goffertpark écht een kleurrijke aanwinst.

Er zijn diverse soorten bloembollen gebruikt: daslook, bosanemoon, gewone vogelmelk, sneeuwroem, vingerhelmbloem, boerenkrokus, bonte krokus, sneeuwklokje, hyacint (bos/wilde) en Oosterse sterhyacint. Deze soorten worden ook wel stinzenplanten genoemd. De bosranden met de nieuwe stinzenplanten zijn ook ingezaaid met wilde bloemenzaden van inheemse herkomst. Onder andere met knikkend nagelkruid,  gewone rolklaver, bos-vergeet-mij-nietje, oranje havikskruid, wilde marjolein, gewone margriet, avondkoekoeksbloem, bosandoorn, gewone ereprijs en vogelwikke.

Deze wilde bloemen zijn heel goed voor vlinders, bijen en andere insecten. Vlinders en bijen zijn dol op de nectar en stuifmeel, maar wij mensen kunnen natuurlijk ook heel veel genieten van de wilde bloemen. De bosranden worden nu ecologisch beheerd. Wel zo duurzaam voor flora, fauna en mensen.

Programma Groen Verbindt gemeente Nijmegen
Gemeente Nijmegen ~ Nijmegen bloeit!
Planten van de bloembollen in het Goffertpark met De Driestroom, Kinderboerderij het Goffert en basisschool De Hazesprong in het Goffertpark
Planten van de bloembollen in het Goffertpark met De Driestroom, Kinderboerderij het Goffert en basisschool De Hazesprong in het Goffertpark

Nijmegen bloeit! ~ Kleurrijk Goffertpark

Educatieve Natuurtuin Goffert 


In november 2016 is tijdens de Natuurwerkdag 250 m2 bloemenweide ingezaaid met hetzelfde zadenmengsel dat ook voor de bloemenweides in het Goffertpark is gebruikt. De educatieve natuurtuin Goffert was al prachtig en met de nieuwe bloemenweides is de tuin nog aantrekkelijker geworden voor al haar bezoekers. Ga er eens kijken: www.natuurtuingoffert.nl.

Wilde bloementuin in Educatieve Natuurtuin Goffert - juni 2017
Wilde bloementuin in Educatieve Natuurtuin Goffert - juni 2017
Instagram NL Bloeit!

©  NL Bloeit!  is een dynamische werkplaats voor het samen investeren in een duurzame en veerkrachtige leefomgeving voor flora, fauna en mensen

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.

Accepteren